Sunday, October 31, 2010



Αξιότιμοι αναγνώστες μας,

Σας χαιρετώ. Θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας το ιστορικού περιεχομένου βιβλίο μου:

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτιστικά Μνημεία, Τουρισμός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΦΡΑΓΚΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

Συνεργάτες : Κωνσταντίνος Χ. Φράγκος, Μαρία-Ρόζα Χ. Φράγκου
Ιδιωτική Έκδοση Χρήστου Κ. Φράγκου Αθήνα 2010, ISBN 978-960-93-1804-4

Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής των συγγραφέων για τον τόπο τους, τα Κατσανοχώρια, και ένας φόρος ευγνωμοσύνης στο αείμνηστο πατέρα του Χρήστου Φράγκου, δάσκαλο από τη Νίστορα Κατσανοχωρίων Κώστα Φράγκο.

Το βιβλίο αυτό είναι η εκπλήρωση μιας βαθειάς μου επιθυμίας. Η επιθυμία μου ήταν να αποτυπώσω, όσο το δυνατό πληρέστερα, τις ομορφιές, τις Βυζαντινές, και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα Μοναστήρια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πρόσωπα ενός χώρου που πέρασα τα 15 πρώτα χρόνια της ζωής μου, των Κατσανοχωρίων και Τζουμέρκων, της Ελληνικής Ηπείρου και της Βόρειας Ηπείρου, μέχρι τον ποταμό Γενούσιο (Σκούμπι).

Ο χαρακτήρας του βιβλίου είναι ιστορικός, πατριωτικός, θρησκευτικός, λαογραφικός, λογοτεχνικός και τουριστικός. Το βιβλίο απευθύνεται στον ιστορικό, τον λαογράφο, τον σπουδαστή της λογοτεχνίας, και τον ταξιδευτή της Ηπείρου με σκοπό τον Τουρισμό.

Περιγράφουμε με αδρές πινελιές τα περιεχόμενα: Τα τρία πρώτα Κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην Ιστορική Αναδρομή που αφορά την Ήπειρο, τα Κατσανοχώρια, τα Τζουμέρκα και τη Βόρεια Ήπειρο. Το τέταρτο Κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου της Ηπείρου και της Βόρειας Ηπείρου.

Το πέμπτο Κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη περιγραφή όλων των εθίμων που έχουν σχέση με τη προετοιμασία και τη τελετή του Ηπειρωτικού Γάμου.

Το έκτο Κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στους χορούς, τα τραγούδια και τους μύθους των Κατσανοχωρίων, των Τζουμέρκων και , γενικά, όλης της Ηπείρου.

Το έβδομο Κεφάλαιο περιγράφει με λεπτομέρειες, διευθύνσεις και τηλέφωνα, τα τουριστικά αξιοθέατα, τα φαγητά, τις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία, τις φυσικές δραστηριότητες, τις τουριστικές διαδρομές και τα πανηγύρια των Τζουμέρκων, των Κατσανοχωρίων, των Ζαγοροχωρίων και του κόσμου της Πίνδου που καθρεφτίζεται στα χωριά και τους κατοίκους του Δήμου Μαλακασίου.

Τό όγδοο Κεφάλαιο είναι πρωτότυπη εργασία. Περιέχει αρχαιολογικές και λαογραφικές αποδείξεις για τη Ελληνικότητα της Ηπείρου και της Βόρειας Ηπείρου. Το πιό σημαντικό είναι ότι περιέχει μιά λεπτομερή εικόνα των κυριώτερων Ποιητών και Πεζογράφων της Βόρειας Ηπείρου από το 1600 μέχρι σήμερα. Ενα τμήμα του Κεφαλαίου αυτού έγινε δεκτό πρός επιστημονική ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο: The Economics of Balkan and Eastern Europe Countries in the Changed World, EBEEC 2010, 5-7 Μαϊου, ΤΕΙ Καβάλας.
Ένας βασικός σκοπός του βιβλίου είναι η περιγραφή του σημαντικού εθνικοθρησκευτικού έργου του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Αλβανίας Αναστασίου και του πλήθους των εκκλησιών και Μοναστηριών που υπάρχουν στην Ήπειρο και Βόρεια Ήπειρο μέσα από τις 250 φωτογραφίες του βιβλίου.

Το συμπέρασμα του βιβλίου, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες εκκλησιών, μνημείων, ανθρώπων και τόπων, είναι το εξής:

Α. Οι Βορειοηπειρώτες, παρά τους διωγμούς που υπέστη η Ορθόδοξη Θρησκεία στη περίοδο 1945-1990, διατήρησαν άσβεστη τη θρησκευτική τους πίστη και την Ελληνική συνείδησή τους.

Β. Απαιτείται η εκπόνηση από διακομματική επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, εθνικής εξωτερικής πολιτικής για όλα τα εθνικά ζητήματα, ειδικά για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, στο θέμα της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, της ενίσχυσης της Ορθόδοξης Πίστης και της χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας, παράλληλα με την Αλβανική, στους Βορειοηπειρώτες. Απαιτείται η θέσπιση μέτρων ενθάρρυνσης των Βορειοηπειρωτών να μείνουν στη Βόρεια Ήπειρο.
Απαιτείται η συνεργασία με το Αλβανικό κράτος για την εξασφάλιση εργασιών και δικαιωμάτων, αφ’ ενός μεν στους εδώ Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, αφ’ ετέρου δε για την ομαλή και, χωρίς καταπίεση, διαβίωση της Ελληνικής Βορειοηπειρωτικής μειονότητας

Το βιβλίο διατίθεται από :
Α. Το συγγραφέα Χρήστο Κ. Φράγκο, με αντικαταβολή 25 ευρώ και τα έξοδα ταχυδρομείου.
Τεπελενίου 7 , Τ.Κ. 14121 , Ηράκλειο Αττικής, Αθήνα.
Τηλ. 210 2833756, 6944162376 .

Β. Από τις Εκδόσεις Σταμούλη, Αβέρωφ 2, Αθήνα, Τ.Κ. 104 33, τηλ. 210 5238305


Η έκδοση του βιβλίου αυτού κατέστη δυνατή μετά από πολλά ταξίδια, με πολλές δυσκολίες – είναι αλήθεια – στην Ήπειρο και στη Βόρεια Ήπειρο.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού έγκειται στα εξής στοιχεία :

1. Οι 180 έγχρωμες φωτογραφίες της Ηπείρου, της Βόρειας Ηπείρου και του έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, και της Βορειοηπειρωτικής Μειονότητας σε στιγμές κρίσης σε πολλά επίπεδα, εθνικό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, αξιακό που βρίσκεται η πατρίδα μας.

2.Τα ήθη και έθιμα του Ηπειρωτικού γάμου.

3.Η εξιστόρηση της πορείας του Αγίου της Ηπείρου, Κοσμά του Αιτωλού και ο μαρτυρικός θάνατός του στο Κολικόντασι της Βόρειας Ηπείρου.

4.Η λεπτομερειακή παράθεση του έργου και της προσφοράς των Βορειοηπειρωτών ποιητών και πεζογράφων από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι το 2010. Μάλιστα, το βιβλίο το προλογίζει ένας Βορειοηπειρώτης ποιητής, ο Νίκος Κατσαλίδας.

5. Η λεπτομερειακή παράθεση, με διευθύνσεις και τηλέφωνα, των ξενοδοχείων, των ταβερνών ,των τουριστικών διαδρομών και δραστηριοτήτων των Κατσανοχωρίων και Τζουμέρκων. Έτσι ,το βιβλίο γίνεται και ένας τουριστικός οδηγός, με φωτογραφίες των Κατσανοχωρίων και των Τζουμέρκων.

Οι παρακάτω εικόνες είναι δείγματα από το βιβλίο:

No comments: